Ara és el moment: El programa d’Infocentre per a acompanyar a les persones cap al seu futur laboral

Infocentre presenta un programa d’orientació laboral adreçat a les persones treballadores o en situació de desocupació per afrontar l’incertesa professional nascuda arran de la pandèmia. 

Per què aquest programa? 

A Infocentre, tenim contacte amb moltes persones amb situacions laborals de tota mena. També ens relacionem diàriament amb directius de diferents empreses i equips de recursos humans. Tothom és conscient que la situació de la pandèmia ha precaritzat el món laboral i ha estat una prova dura per la petita i mitjana empresa, però nosaltres ho hem viscut de primera mà a través dels centenars de persones que passen pel nostre centre. 

Per exemple, quan moltes companyies s’han hagut d’acollir als ERTOs, hem sigut testimonis de la incertesa que això provocava a les persones afectades. Hem viscut i seguim vivint una situació excepcional per la qual ningú està preparat, i això està fent trontollar estructures. Les èpoques de transició sempre fan por. 


Cap a quin sentit estem evolucionant?

Cap a un escenari laboral que demanda pro activitat i adaptació constant. 

L’impacte de la tecnologia i la digitalització dels llocs de treball, ja apuntaven cap a aquesta tendència, però la COVID-19 l’ha accelerat. Per a recuperar-nos de la recessió, caldrà un esforç coordinat de readaptació per part de les institucions i les empreses per a oferir accés a formacions que permetin que les persones millorin les seves competències professionals i segueixin entre la població activa amb unes condicions dignes.


I és aquí on entra la tasca d’Infocentre. 

El nostre objectiu per aquest programa és el d’acompanyar a totes aquelles persones i equips en situació d’incertesa i vulnerabilitat, sobretot arran dels canvis produïts per la pandèmia. 

Pensem que la millora de la situació de moltes persones no passa només per formar-se en el sentit clàssic de la paraula. D’una banda, cal acompanyament professional, ja que, en molts casos, el primer problema amb el qual ens enfrontem és un sentiment d’incertesa i inclús de desemparament que cal reconduir. 

D’altra banda, també cal reforçar el que anomenem competències toves i acompanyar a les persones en el desenvolupament d’habilitats comunicatives i socials, entre d’altres. 


A qui va dirigit el programa?

A persones que, en algun moment des de l’inici de la pandèmia hagin estat en situació d’ERTO, independentment de si, avui en dia, segueixen en ERTO, ja tornen a estar en actiu o per contra es troben en situació d’atur.

També va dirigit a empreses que vulguin realitzar una diagnosi dels perfils professionals del seu equip per a comparar-los amb les competències que requereix la seva activitat. El que pretenem és que les empreses siguin capaces de satisfer noves necessitats competencials, sense haver de realitzar canvis de plantilla que els suposaria un cost i que deixarien a antics treballadors al carrer. 

D’altra banda, hi poden optar tots els alumnes i exalumnes d’Infocentre, les persones en situació d’atur i les dones en procés de reincorporació al mercat laboral després d’una aturada llarga en la seva carrera professional. 


I els emprenedors, enmig de tot això?

Tot depèn del sector, però, en general, són un altre col·lectiu visiblement afectat per la pandèmia, i pensem que part de la recuperació de la crisi que ens espera passa pel naixement de nous projectes que generin nous llocs de treball i valor a la societat. 

A Infocentre, col·laborem amb diferents agències d’emprenedoria i els derivarem allà. Si, durant l’entrevista individual, detectem perfils que se’n puguin beneficiar, se’ls orientarà cap a aquest organisme que els ajudarà a desenvolupar la seva idea de negoci. 


Quins avantatges poden esperar aquells que participin en el programa respecte als que obtindrien en altres solucions formatives?

D’una banda, orientació personalitzada i subvencionada. Durant les sessions, s’oferirà atenció individualitzada a cada participant per a ajudar-lo a delimitar objectius professionals i necessitats formatives. 

A l’inici d’aquest programa, els participants també obtenen una diagnosi de la seva situació inicial i de les seves competències, i no només pel que fa a les seves habilitats tècniques. Les entrevistes inicials també ens permeten detectar si cal reforçar competències bàsiques, digitals, comunicatives, de gestió emocional, etc. Això ens permet oferir un pla d’assessorament per a orientar la situació professional de cada persona, sigui en el mercat laboral o dins de l’empresa on treballin.

Cal destacar també que les persones en recerca de feina podran formar part de la borsa de treball d’Infocentre. 


Com és el pas a pas del programa?

Com és 100% personalitzat, l’itinerari d’aquest programa varia segons cada persona. 

Com comentava, es comença per una entrevista individual que ajuda a realitzar una diagnosi de la situació i de les competències. A continuació, es programa una trobada, també individual, per a fer una proposta d’itinerari i accions. Aquesta podrà incloure un itinerari formatiu individual, una proposta d’assistència a un o diversos tallers grupals o bé altres activitats en funció del teu perfil i objectius professionals.

Es tracta de consensuar un acord per a assegurar-nos d’encertar i trobar l’opció que més s’adapti a cada persona. Un cop ho aconseguim, la persona inicia el programa i ja comença a reorientar-se cap al seu futur laboral.


Com funcionen els tallers grupals?

Els tallers en grup permeten treballar eines i recursos per la recerca de feina o competències i requisits generals que millorin l’accés o el desenvolupament en el món laboral. 

Existeixen, per exemple, tallers de competències digitals bàsiques, tallers per a ajudar a les persones a elaborar el currículum i una carta de presentació, i tallers que els ajuden a afrontar una entrevista de treball amb èxit. 

Per als treballadors en actiu, en ERTO’s o per a les persones que es vulguin reincorporar amb perfil mitjà o alt, existeixen tallers per a la gestió de la incertesa, de l’estrès i dels conflictes, activitats per a millorar la productivitat i l’autogestió durant el teletreball i tallers enfocats en millorar la comunicació, l’autoconeixement, el pensament crític o el pensament creatiu. 

Existeixen diversos tallers més que incloem en les propostes formatives que més encaixin en cada cas.


Pel que fa a les formacions individuals, cap a quin tipus d’estudis pot orientar aquest programa?

L’itinerari que proposem pot incloure formacions de tota mena: existeixen tantes propostes com perfils i necessitats.

També poden ajudar a assolir diferents objectius, com una reinvenció professional, una especialització dins un sector o activitats concrets o la validació de competències a través de certificacions oficials. 

També cal destacar que, si bé en molts casos l’oferta formativa que disposem a Infocentre ens permet cobrir les necessitats detectades, també podem reorientar als individus cap a organismes externs si pensem que és el que requereix el seu cas. 


Part de les persones a qui va dirigit aquest programa estan en actiu. Quina flexibilitat els oferiu per tal que puguin seguir el programa?

Per començar, l’horari de les sessions per a la diagnosi i l’assessorament es convenen sempre amb l’usuari, i poden ser en horari de matí o de tarda. El número de sessions dependrà de cada procés d’orientació i serà diferent per cada usuari. 

La duració de l’itinerari formatiu és molt variable, però tant les sessions informatives com les formacions poden ser en format digital o presencial. 

L’objectiu és que la proposta que realitzem estigui tan ben adaptada com sigui possible a la realitat de cadascú perquè el percentatge d’abandonament sigui el més baix possible. 


Quins passos han de donar les persones interessades per a optar al programa?

Cal que realitzin una sol·licitud d’informació a través d’Infocentre i que presentin el DNI, juntament amb l’informe de vida laboral, el DARDO o la nòmina.

D’altra banda, cal donar-se d’alta a la nostra plataforma, on trobaran l’accés a la borsa de treball i píndoles informatives, com tècniques de recerca de feina, informació per a realitzar el teu currículum i sensibilització mediambiental o sobre la igualtat de gènere. 


Per acabar, què diries a aquelles persones que hagin arribat fins aquí i que encara no s’hagin decidit a fer el pas?

Els hi diria que les seves accions d’avui construiran el seu demà. Ens trobem en un moment complicat, però les majors limitacions sempre provenen d’un mateix. La clau per no caure en l’immobilisme és fer un petit pas rere altre. I, acompanyats, el camí sempre es fa més amè. 


Ara sí, és el moment de fer el primer pas. T’apuntes?

info@infocentre.cat  

93 883 33 01

Programa subvencionat per:

Logo Consorci - Infocentre

El Consorci promou la qualificació i la formació professional per a l’ocupació (FPO) de persones treballadores ocupades al llarg de la vida, facilitant la millora de les seves competències professionals i adaptant-les a les demandes dels sectors productius, fomentant així la competitivitat de les empreses.

El Consorci neix l'any 2004 en el marc del Servei d'Ocupació de Catalunya, i està integrat per la Generalitat de Catalunya (originalment a través del Departament d'Empresa i Ocupació i actualment del Departament d'Empresa i Treball), i per les organitzacions sindicals i empresarials que tenen la consideració de més representatives a l'àmbit de Catalunya

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació