Com serà la formació professional del futur?

Tradicionalment, s’ha vist la formació professional com a opció per a aquells que desitgen ingressar en professions tècniques o oficis, tals com la mecànica, l’electricitat o la soldadura.

No obstant això, a l’era digital actual, la formació professional s’està adaptant per a preparar els estudiants per a una nova generació de professions híbrides que combinen habilitats tècniques amb habilitats personals, socials i creatives.

Les professions híbrides

Algunes professions del futur, anomenades professions híbrides, requereixen una combinació d’habilitats tècniques i habilitats toves o soft skills, com la comunicació, el pensament crític o la resolució de problemes.

És el cas, per exemple, dels alumnes que es preparen per treballar en camps com la intel·ligència artificial, la ciberseguretat o el disseny gràfic.

Però, tot i que es puguin posar exemples, algunes d’aquestes professions híbrides del futur són encara difícils d’anticipar en un moment on la tecnologia està revolucionant per complet els processos de treball i les necessitats de les empreses.

Com a exemple, es comença recentment a parlar d’una nova professió anomenada “enginyer de peticions”, que consisteix en saber comunicar de manera precisa i eficient amb la intel·ligència artificial a causa dels recents avenços d’aquesta tecnologia en el processament de text, imatge i vídeo.

En definitiva, el valor de les professions híbrides resideix en el fet que es tracta de perfils professionals que tenen la capacitat d’aplicar habilitats tècniques per resoldre problemes complexos, però també d’aplicar el pensament crític, la creativitat i la capacitat de treballar en equip per crear solucions innovadores.

En altres paraules: es tracta de perfils professionals que són capaços d’explotar el valor de les noves tecnologies tot aportant un alt grau de component humà.

 

Canvis en les formacions professionals

Per a adaptar-se i ser capaç de preparar aquests nous perfils, la formació professional del futur haurà d’enfocar-se, tant sí com no, en l'aprenentatge continu.

Els professionals híbrids han d'estar actualitzats amb les darreres tendències i tecnologies del seu camp per mantenir-se rellevants i competitius.

Per això, les formacions professionals tindran la responsabilitat d’oferir oportunitats per a la formació contínua i el desenvolupament professional per ajudar els estudiants a mantenir-se al dia al seu camp.

Una altra manera com la formació professional està evolucionant per adaptar-se a les professions híbrides és a través de l'ensenyament en línia i l'educació a distància.

La tecnologia permet als estudiants accedir a cursos i programes de formació professional des de qualsevol lloc del món, cosa que fa que l'educació sigui més accessible i flexible.

 

Intel·lectualització, sostenibilitat i digitalització

Un informe de l’investigador Oriol Homs en col·laboració amb la Fundació CEOE parla d’altres aspectes destacats a la FP del futur: concretament, de l’intel·lectualització, la sostenibilitat i la digitalització.

Respecte a la intel·lectualització, és i serà cada vegada més freqüent que les empreses sol·licitin als professionals competències que requereixen procediments mentals com l’anàlisi o la capacitat crítica.

Estem sent testimonis de com la tecnologia està automatitzant cada cop més tasques repetitives, i per això, serà cada cop més important que el professional sigui capaç d’afegir un valor analític i creatiu a la seva feina.

Pel que fa a la sostenibilitat i la digitalització, es tracta de valors que reconfiguren la relació que el treballador té amb les seves eines de treball. La digitalització suposa, sobretot, una millora en la quantitat d'informació que pot gestionar-se i en l’eficiència dels processos.

L’estudi d’Oriol Homs ressalta igualment la importància d'incorporar la cultura de la sostenibilitat de manera transversal a tots els perfils professionals per tal de respondre a la situació d’emergència climàtica actual.

 

A Infocentre, estem compromesos en transformar i millorar constantment la nostra oferta formativa per a respondre als canvis i necessitats del mercat.

Si t’agradaria comptar amb el full de ruta formativa més adaptat al teu perfil professional, contacta amb nosaltres sense compromís.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació