La formació professional dual: més sortides i sous competitius

En el panorama actual del mercat laboral, comptar amb una formació sòlida i especialitzada és fonamental per destacar i accedir a oportunitats laborals prometedores.

És per això que, en aquest article, us presentem una de les modalitats formatives que ha experimentat més creixement pel que fa a la seva taxa d’ocupabilitat i pel que fa a les perspectives de salari: la formació professional dual.

Fins ara, trobàvem que la formació professional havia estat estigmatitzada o considerada com una formació “de segona”.

No obstant això, avui en dia s’ha anat posicionant com una opció atractiva i altament demandada per les empreses, sobretot pel que fa a la seva modalitat dual. T’ho expliquem a continuació.  

Què és la FP dual?

La FP dual és una modalitat formativa que es caracteritza per buscar alternar la formació que es rep a l’aula i la que s’imparteix a l’empresa en forma de pràctiques, habitualment remunerades.

Es diferencia, doncs, de la formació professional tradicional pel seu component pràctic, ja que, si bé la FP tradicional pot incloure pràctiques a empreses, generalment són de més curta durada i no remunerada.

En aquest sentit, el principal atractiu de la FP dual és aquesta combinació de coneixements teòrics i pràctics, durant la qual s’adquireixen coneixements directament lligats al món laboral des de la formació.

Què en diuen les xifres?

Segons un estudi realitzat pel Consell Econòmic i Social (CES), la FP dual a Espanya presenta grans avantatges en termes de salaris i oportunitats d'ocupació.

De fet, la modalitat dual compta amb una taxa d'ocupabilitat propera al 100%, cosa que significa que pràcticament tots els graduats tenen la possibilitat d'accedir a una ocupació relacionada amb la seva àrea d'estudi.

Pel que fa als salaris i en el cas dels cursos de grau mitjà en modalitat dual, els graduats gaudeixen, de mitjana, d'un increment salarial del 2,4% durant el primer any.

A mesura que s'adquireix experiència, aquesta diferència s'amplia encara més i arriba a una mitjana del 6,2% a partir del quart any de treball.

Si ens centrem en els graus superiors de FP, la diferència salarial es torna encara més notable.

Durant el primer any d'experiència laboral, els graduats d'FP dual es poden beneficiar, de mitjana, d'un augment salarial de l'11,9% en comparació dels que han seguit una formació exclusivament teòrica.

Aquesta bretxa salarial continua augmentant a mesura que s'acumula experiència i la mitjana assoleix un impressionant 15,4% durant el quart any.

L’explicació d’aquestes dades és simple: la formació pràctica i la immersió directa a l'entorn laboral permeten als estudiants adquirir habilitats i coneixements aplicats que són altament valorats per les empreses.

El futur de la FP dual

En el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el Govern ha aprovat aquest any una llei per a fomentar la FP a Espanya.

També s’han establert mesures perquè la majoria d’aquests graus, concretament 3 de cada 5, siguin en modalitat dual, per un costat a causa de l’eficiència d’aquesta modalitat en termes d’ocupabilitat i, per l’altre, perquè s’ha demostrat que l’experiència dels estudiants durant la formació és, també, més satisfactòria.

Si encara no saps què estudiar o necessites un gir a la teva vida professional, contacta amb nosaltres perquè t’ajudem a trobar la FP dual més adequada a tu i a les teves necessitats.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació