Lifelong learning: per què i com incorporar-lo al teu dia a dia?

A causa de les tecnologies emergents i altres factors com la globalització, el món està canviant a un ritme vertiginós.

Molts sectors estan experimentant canvis constants i incorporant noves formes que treball, tendències i processos que provoquen que algunes habilitats i coneixements quedin ràpidament obsolets.

Aquests factors expliquen que el terme “lifelong learning” o aprenentatge permanent sigui un concepte que està guanyant cada vegada més popularitat. Un concepte que no només afecta les feines, sinó també la vida personal i social, en termes més generals.

En altres paraules: més enllà d’una estratègia per a ser més competitius a l’àrea professional, es tracta d’una actitud general desitjable per a mantenir-nos al dia, connectats amb els avenços tecnològics, socials i culturals del nostre entorn.

Avantatges del lifelong learning

Tot i que, fins aquí, ja podem anar intuint els beneficis de l’aprenentatge permanent, vegem els avantatges d’adoptar aquesta dinàmica més al detall:

  • Ens permet mantenir-nos competitius en el mercat laboral. Això suposa una avantatge ens trobem o no en un procés de recerca de feina, ja que també augmenta les possibilitats d’ascendir en un mateix entorn laboral.
  • Afavoreix l’especialització laboral, el que permet diferenciar-nos i avançar en aquelles àrees de la nostra feina que ens suscitin més interès i on som capaços d’aportar més valor.
  • Es tracta d’una actitud que permet adquirir noves habilitats i coneixements que ens poden ajudar a assolir els nostres objectius personals.
  • És una eina clau per a la inclusió social, ja que permet a les persones de totes les edats i orígens accedir a oportunitats d'educació i formació, i millorar la seva qualitat de vida.
  • Es tracta d’un procés i actitud que genera confiança i seguretat en un mateix.
  • Proporciona una major flexibilitat i capacitat d’adaptació als canvis.
  • Potencia la creativitat i la innovació.

Com incorporar el lifelong learning com a actitud?

Per canviar a una actitud orientada al lifelong learning, és important començar per reconèixer la importància d'aprendre al llarg de tota vida. Això vol dir estar oberts a noves oportunitats d'aprenentatge i estar disposats a sortir de la zona de confort per adquirir noves habilitats i coneixements.

També resulta crucial tenir una mentalitat positiva i veure l'aprenentatge com a un procés divertit i enriquidor, en lloc de veure'l com a una obligació.

Cal tenir en compte que la curiositat també es treballa. Per a integrar-la a les nostres competències, és recomanable buscar fonts i mètodes de coneixement de forma autònoma.

Per ajudar-te a mantenir-te motivat, pots buscar activitats relacionades amb els teus interessos i passions, ja que serà més fàcil continuar aprenent si ho fas en alguna cosa que t'agrada.

També pots connectar amb altres persones interessades a aprendre coses noves, sigui en línia o en persona, pel fet que aquesta connexió pot ser una font de suport i inspiració per continuar aprenent.

En resum, el canvi a una actitud orientada al lifelong learning requereix una combinació de mentalitat positiva, flexibilitat i obertura a noves oportunitats. Però, una vegada que ho aconsegueixis, t'adonaràs que l'aprenentatge és una part emocionant i enriquidora de la vida a que val la pena mantenir-se obert.

De quines opcions formatives disposo?

El lifelong learning no té per què ser un procés car, feixuc o incompatible amb el teu ritme del dia a dia.

Hi ha moltes opcions gratuïtes i de baix cost disponibles en línia dels que pots beneficiar-te i fer encaixar a la teva rutina amb facilitat, com ara cursos digitals, vídeos, pòdcasts i llibres electrònics. En altres paraules: no hi ha excusa per no continuar aprenent!

En resum, el lifelong learning és una eina clau per a mantenir-nos competitius i actualitzats en un món en constant evolució i disposes de moltes eines al teu abast per a incorporar-lo de manera còmode al teu dia a dia.

I si no saps per on començar, no et preocupis. A Infocentre, podem dissenyar-te un camí formatiu adaptat al teu perfil i necessitats, concebut per a acostar-te als teus objectius professionals i personals i tenint en compte els teus recursos i motivacions. Contacta amb nosaltres a través de l’enllaç següent.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació