Què són els Certificats de Professionalitat i quins avantatges comporten?

Un Certificat de Professionalitat és una titulació oficial reconeguda, acreditada i avalada pel SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal), pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i pel Consorci de la Formació Contínua, tres organismes acrediten les competències dels treballadors dins el mercat laboral, tant davant d’empreses com d’institucions.

Els Certificats de Professionalitat formen part d’un nou marc formatiu europeu regulat pel Real Decret 34/200. 

Aquesta iniciativa té com a objectiu professionalitzar tots els sectors del mercat laboral, així com facilitar la mobilitat i l’accés al mercat laboral dins el marc de la Unió Europea.

En l’àmbit estatal, cada Certificat de Professionalitat identifica i acredita una qualificació dins del Sistema Nacional de Qualificacions Professionals i Formació Professional (SNCFP). Aquest marc de classificació comprèn les qualificacions professionals més significatives del sistema productiu espanyol.

Per tant, els Certificats de Professionalitat també són una bona opció per a acreditar una professió. Vegem més en detall cada una dels seus avantatges:

Avantatges dels Certificats de Professionalitat 

  1. Són formacions oficials reconegudes en l’àmbit estatal i europeu.
  2. Acredita les teves competències per a realitzar una professió i, per tant, es configura com un avantatge competitiu en el mercat laboral.
  3. Es tracta de formacions completes, tant teòriques com pràctiques, que et capaciten per a un lloc de treball específic. 
  4. Alguns certificats estan disponibles en modalitat digital i poden cursar-se des de qualsevol lloc, tot i que les tutories i els exàmens de cada mòdul sempre són presencials. 
  5. Es convoquen diverses convocatòries a l’any. Per tant, en el cas de no accedir a una convocatòria, no hauràs d’esperar un curs complet per a tornar-te a presentar.
  6. La duració dels cursos oscil·la entre els 3 i els 12 mesos. Per tant, podràs aconseguir el títol en un termini breu. 
  7. Ofereixen flexibilitat per a aconseguir la titulació. Si no se supera un examen, no cal repetir curs, sinó que s’obté una acreditació per a cada mòdul que s’aprovi. Això permet, d’una banda, obtenir una acreditació pel que sí que s’hagi aprovat i, per l’altra, presentar-se per al/s mòdul/s restants més endavant sense repetir tot el curs. 
  8. Al finalitzar els mòduls formatius, sempre i quan l’alumne hagi aprovat, existeix la possibilitat de fer pràctiques a l’empresa.

Com obtenir un Certificat de Professionalitat? 

Com s’ha esmentat, es tracta d’una titulació expedida pel SEPE. No obstant això, existeixen diverses vies per a optar a un Certificat de Professionalitat:

  1. Realitzant un curs en un centre acreditat, com Infocentre. Pots consultar quines són les nostres formacions actives a través del següent enllaç.
  2. Accedint a un contracte de formació i aprenentatge. Es tracta d’una modalitat de contracte que permet treballar mentre s’accedeix a una formació gratuïta en línia de Certificat de Professionalitat. 
  3. Presentant-te a les convocatòries d’acreditació de la teva Comunitat Autònoma. Cada cert temps, les comunitats autònomes publiquen convocatòries que permeten acreditar, mitjançant contractes, vida laboral o títols acadèmics, les teves competències laborals per a desenvolupar una professió. 

Quin nivell de formació necessito per a accedir-hi?

Existeixen Certificats de Professionalitat de nivell 1, 2 i 3 i es pot accedir a les de primer nivell sense cap mena de formació prèvia; ni tan sols és necessari el títol de graduació d’educació secundària. 

Als nivells següents s’accedeix superant els nivells anteriors o bé presentant una titulació equivalent. 

En el cas del nivell 2, això correspon al títol d’Educació Secundària Obligatòria, haver superat les proves d’accés de cicle formatiu de grau mitjà o haver superat la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 o 45 anys.

En el cas de voler accedir directament al nivell 3, caldrà tenir el títol de batxillerat, tenir superada la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 o 45 anys o haver superat les proves d’accés a grau superior.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació