Inici Comparteix

Traçabilitat a la indústria alimentària

Inscriure'm 195 €
Descripció
  • La traçabilitat és la possibilitat de trobar i seguir-ne el rastre, a través de totes les etapes de producció, transformació i distribució d'un aliment, un pinso o un ingredient.
  • Les empreses alimentàries tindran un sistema que els permeti la identificació dels proveïdors i clients immediats.
  • La seguretat alimentària contempla els mínims que ha de complir un aliment, per no donar lloc a efectes tòxics o indesitjables per al consumidor.
  • El control dut a terme sobre els aliments és responsabilitat de tots els participants de la cadena alimentària.

  • Bonificable a través del crèdit de formació de l'empresa FUNDAE.
Objectius
Objectius generals:
  • Identificar i discriminar entre el conjunt de mesures, accions i procediments que permeten registrar i identificar cada producte, des de l'origen fins a la destinació final, promovent l'increment de la seguretat en els diferents processos i procurant reduir el nombre d'incidències detectades.

Temari:
1. Aspectes generals de la traçabilitat i seguretat alimentària.

 1.1 Importància i Responsabilitats del sistema de traçabilitat. Aspectes econòmics i socials.
 1.2 Concepte de traçabilitat i els seus tipus.
 1.3 Objectius i Interès de la traçabilitat, importància, requisits i relació amb el sistema APPCC.
 1.4 Importància i Responsabilitats de la Traçabilitat.
 1.5 Aspectes econòmics i socials dun sistema de traçabilitat.

2. Traçabilitat i seguretat alimentària: Legislació i Normativa.
 2.1 Reglamentació comunitària.

 2.2 Reglamentació complementària de diversos països.
 2.3 Normes de caràcter voluntari (sistemes certificables).
 2.4 Obligatorietat, beneficis i requisits de la traçabilitat.

 3. Sistema de traçabilitat de l'escorxador.
 3.1. Traçabilitat cap enrere. Origen: la granja (alimentació i tractaments veterinaris). Recepció dels animals. Registres, identificació i llibre d'entrades.

 3.2. Traçabilitat de procés (interna).
 3.3. Traçabilitat cap endavant.
 3.4. Situacions especials d´exportació i comerç exterior.
 3.5. Traçabilitat en el control de deixalles.

 4. La traçabilitat aplicada al procés de producció.
 4.1 Traçabilitat cap enrere. Proveïdors.

 4.2 Traçabilitat de procés. Empreses transformadores.
 4.3 Traçabilitat cap endavant. Clients.
 4.4 Fases de la implantació dun sistema de Traçabilitat.
 4.5 Procediment de traçabilitat documentat.
 4.6 Control de qualitat.
 4.7 Cost de la traçabilitat.

5. La traçabilitat aplicada a la distribució.
 5.1 Sistemes de Traçabilitat en distribució: Requisits.
 5.2 Codificació electrònica automàtica.
 5.3 Processos de traçabilitat entre empreses de producció i transformació i les empreses de distribució.

6. La traçabilitat com a sistema d'alerta primerenca en casos de crisi.
 6.1 Alertes Alimentàries i Sanitàries: Protocols de les autoritats competents. Xarxa d'alertes alimentàries europea i espanyola. Informació i actuació en cas d'alertes.

 6.2 Legislació sobre retirada de productes i alertes alimentàries.
 6.3 Retirada de Productes: Protocols interns de les empreses, comunicació als mitjans i temps de resposta.


Organitza
Destinataris
Qualsevol que es vulgui formar en aquest àmbit.
Agenda de cursos

Durada: 30 hores.

Horari
Escollir per l'alumne
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació