Són moltes les persones que, tot i no disposar d’una formació oficial, compten amb les competències professionals necessàries per a dur a terme una professió gràcies a la seva experiència professional.
Això se suma al fet que, en l’actualitat, cada vegada són més les professions que requereixen algun tipus d’acreditació oficial de les competències professionals requerides, ja sigui a causa de la normativa, ja sigui per la voluntat per part de les empreses de comptar amb alguna garantia respecte a les capacitats del professional.
Amb l’objectiu d’oferir, en aquests casos, l’oportunitat d’acreditar la seva qualificació, la Unió Europea va crear, en 2008, els certificats de professionalitat.
Durant aquest article, repassarem en què consisteix aquest marc formatiu i veurem, de manera concreta, quins avantatges comporten, especialment en el seu nivell més alt. Comencem?
Què són els certificats de professionalitat?
Com ja vam veure en un article anterior, els certificats de professionalitat són títols oficials, acreditats i avalats pel SEPE, pel SOC i pel Consorci de la Formació Contínua que acrediten les competències dels treballadors dins el mercat laboral.
Aquesta iniciativa del marc europeu té com a finalitat professionalitzar els diferents sectors del mercat laboral i afavorir la mobilitat i l’accés a la feina dins el marc de la Unió Europea.
Es tracta, doncs, d’una titulació que es configura com un avantatge competitiu en el mercat laboral i que compta amb el reconeixement institucional comunitari, estatal i europeu.
No obstant això, no tots els certificats de professionalitat tenen el mateix pes dins l’àmbit professional.
Com en la majoria de marcs formatius, existeixen diferents nivells que corresponen i acrediten diferents graus de professionalització. En aquest cas, estem parlant de tres nivells de certificació professional.
A què corresponen els tres nivells de professionalitat?
Certificats de nivell 1
Per a accedir-hi, no es requereix cap mena de formació prèvia. Donen accés a feines de nivell auxiliar o ajudant.
Certificats de nivell 2
Es tracta d’un nivell que exigeix capacitats i coneixements concrets per a acomplir tasques professionals de nivell mitjà per a diversos sectors.
Per exemple, s’hi acrediten coneixements per a tasques administratives, comercials, de cuina, etc.
Per a accedir-hi, és necessari disposar d’una titulació mínima d’ESO o haver obtingut un certificat de professionalitat de nivell 1 en la mateixa àrea professional.
També s’hi pot accedir gràcies a les proves d’accés de grau mitjà de FP, amb l’accés a la universitat en majors de 25 i/o 45 anys o bé a través de proves de competència clau a un centre acreditat com Infocentre.
Certificats de nivell 3
Aquest nivell acredita que el treballador té les habilitats necessàries per a dur a terme certes activitats professionals de manera autònoma i, inclús, exercir tasques de prefectura, de coordinació de llocs de treball o com a tècnic.
En altres paraules: un certificat de nivell 3 permet accedir a llocs de treball especialment qualificats i, per tant, millor remunerats.
S’hi accedeix amb una titulació de batxillerat o gràcies a l’obtenció del certificat de nivell 2 de la mateixa família professional.
També és compatible amb el títol de grau superior de FP, amb les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 i/o 45 anys o bé a través de proves de competència clau a un centre acreditat com Infocentre.
En quins casos aporta valor un certificat de nivell 3?
Com acredita un nivell de coneixement professional més profund, tècnic o complex, el certificat de professionalitat de nivell 3 és una molt bona opció per a aquelles persones amb cert recorregut professional en situació d’atur o en aquells casos en els quals l’individu desitja fer un salt en la seva carrera professional.
Acreditar de manera oficial un nivell de competències altament especialitzades pot ajudar a accedir a millors llocs de treball, així com a ser capaç de negociar millors condicions pel que fa al sou i a les responsabilitats.
En total, existeixen 26 famílies professionals que poden acreditar-se gràcies a un certificat de professionalitat. Aquestes famílies estan determinades en la Resolució del 12 de març de 2010 pel SEPE i les pots consultar mitjançant l’enllaç següent.
És a dir: sigui quin sigui el teu sector, de segur que existeix un certificat de professionalitat de nivell 3 que pot ajudar-te a acreditar les teves competències, ja sigui per a millorar la teva situació laboral en el marc estatal com si et planteges treballar a l’estranger dins el marc europeu.
No disposar d’un títol universitari ja no és excusa per a no accedir al lloc de treball que desitges.
A Infocentre, som centre acreditat per a impartir la formació i titulació dels certificats de professionalitat dels tres nivells. Consulta les nostres formacions actives o, si ho prefereixes, programa una sessió per a rebre assessorament personalitzat al teu cas.