Consells per a reinventar-se professionalment

“Reinvenció professional” és un terme que ja s’ha fet espai entre el vocabulari d’ús comú. Cada vegada ho escoltem més, ja que, durant els últims anys, el nombre de transicions laborals va en augment.

La necessitat de reinventar-se professionalment pot estar motivada per causes internes, és a dir, quan la professió ja no està alineada amb el propòsit o projecte vital de la persona o per causes externes, com una crisi similar a la que vivim arran de la pandèmia.

I no és el mateix canviar per necessitat que per voluntat pròpia.

La sociòloga i orientadora laboral Clàudia Lorente explicava en un article que, quan una persona decideix canviar “la il·lusió i les ganes de canvi són inherents en ella. Però quan una persona s’hi veu obligada en contra dels seus interessos o motivacions, sol experimentar por, dubtes i inseguretat.”

Però, per començar:

 

Quan saber quan plantejar-se una reinvenció professional?

  • Si estàs descontent i desmotivat per la teva feina actual.
  • Si et sents descontent amb l’empresa on treballes.
  • Si t’han acomiadat i t’estàs replantejant el teu futur.
  • Si tens clar que la teva vocació és diferent de la teva professió actual.
  • Si, després de dedicar-te durant molts anys a una activitat concreta, perds la feina i et resulta molt complicat trobar-ne una altra dins el mateix sector.

Per aquests i altres motius, és cada cop més comú que treballadors emprenguin aquest camí de reinvenció laboral, un camí complicat durant el qual gestionar les emocions pròpies esdevé especialment delicat i necessari.

Però quins són els passos recomanables a l’hora de plantejar-se una reinvenció laboral?


Primer pas: autoconeixement

En un món que canvia a gran velocitat i en el que estem sotmesos a una sobre informació sense precedents, aconseguir espais de silenci i soledat amb nosaltres mateixos es fa cada vegada més complicat.

Aquesta tendència deixa a moltes persones en una posició des de la qual resulta complicat establir preferències, objectius i prioritats laborals.

Per aquest motiu, moltes vegades la reinvenció professional ha de començar per un període de diàleg intern durant el qual la persona adquireixi consciència dels seus desitjos, habilitats i necessitats.

Però no és necessari realitzar aquest procés completament sol o sola: per exemple, els nostres itineraris formatius ofereixen acompanyament a la persona durant el descobriment i l’autopercepció de les preferències laborals, així com l’anàlisi dels punts forts i punts dèbils que la persona vol millorar.

Altres professionals, com orientadors i assessors laborals o inclús psicòlegs també poden ajudar-te durant aquest procés d’autoconeixement previ a una reinvenció laboral.

 

Segon pas: anàlisi del mercat i de les competències demandades

Per a saber què busquen les empreses, pots consultar diferents portals de feina, com Infojobs o Linkedin. També resulta útil consultar l’espai “Empléate” del Ministeri de Treball i Economia Social, que indica els sectors on existeix més demanda i permet conèixer la situació de diversos perfils professionals, com el nombre de contractes realitzats, el salari i les necessitats formatives de certs llocs de treball.

Tot i això, el mercat laboral canvia tan de pressa que és recomanable contrastar la informació sobre la situació actual amb informes de previsions que permetin ampliar la perspectiva i detectar tendències.

En aquest sentit, Adecco publica, cada any, un informe sobre l’oferta i la demanda de la feina a Espanya. Linkedin també publica estudis on es duen a terme previsions sobre els llocs de treball que es mantindran en auge durant el pròxim any (pots consultar l’estudi de 2022 aquí).

Un cop realitzat un procés d’autoconeixement i un anàlisi del mercat, és possible fer un exercici molt utilitzat en el món empresarial: l’anàlisi DAFO. Aquesta activitat pot ajudar a tenir una visió més clara de les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces de la persona en l’entorn laboral.

 

Tercer pas: establir un pla de millora

Un procés de reinvenció ens obliga no només a tenir en compte l’adquisició de les competències necessàries per a poder complir amb les responsabilitats d’un lloc de treball nou: també cal pensar a adquirir les habilitats necessàries que permetin el mateix procés de reinvenció.

En altres paraules, un canvi professional requereix a la persona competències com el pensament crític, la creativitat, l’autoconeixement, la planificació, la gestió del temps o la resiliència.

Cal ser conscients que es tracta sempre de períodes delicats degut a causa de la inestabilitat que provoquen en l’individu i que l’èxit del procés dependrà que es prenguin les decisions encertades.

Per això, recomanem l’acompanyament de professionals de l’orientació que ens ajudi a facilitar-nos el camí. Això ajudarà a l’individu a obtenir una millor anàlisi de la situació, a valorar més opcions i a pensar i veure les coses d’una manera diferent.

Pel que fa a les competències de caràcter més tècnic, la persona podrà optar per un procés d’upskilling, si el seu objectiu és actualitzar habilitats que ja posseeix o per un procés de reskilling que li permeti l’adquisició d’habilitats noves.

Durant els nostres itineraris personalitzats, t’ajudem durant tot el procés de reinvenció: des de l’autoconeixement fins l’orientació formativa i laboral més adequada al teu cas concret. Demana més informació sense compromís a través de l’enllaç següent.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació