Les habilitats professionals guanyen terreny a les titulacions

Des de la crisi sanitària, les ofertes de feina i les contractacions han anat en augment. Però, a despit de les xifres recents sobre atur, les empreses contractants encara tenen dificultats per a cobrir certes vacants. Què podria explicar aquest fenomen?

Si un gruix de la població cerca feina i, d’altra banda, els ocupadors no aconsegueixen cobrir certs llocs de treball, és possible que existeixi un desajust entre la naturalesa de la demanda i la de l’oferta.

Davant aquest fet, Adecco Institut planteja la idea de replantejar els requisits que més pes tenen durant els processos de selecció. I si pogués instaurar-se la idea de contractar per habilitats i no tant per titulacions?

Per què les titulacions no són suficients?

És cert que alguns llocs de treball requereixen titulacions pel seu exercici. En certs casos, és ineludible. Però en molts altres, els títols no són suficients per a garantir l’adequació d’una persona per a una vacant.

És més: sol·licitar titulacions per a feines que les requereixen necessàriament pot tenir els efectes següents:

  • Disminució de l’oferta de talent disponible. Preguntar-nos si realment un lloc de treball requereix una titulació per al seu exercici pot ajudar-nos a discernir si és necessari tancar la porta a candidats amb altres habilitats i talents. En algunes ocasions, un títol universitari pot indicar persistència, capacitat de treball i dedicació, però no és una condició sine qua non. D’altra banda, no serveix com a garantia per a altres habilitats que podrien ser igual o inclús més necessàries per a certs llocs de treball.
  • Disminució de la diversitat a l’empresa. Durant els últims anys, la diversitat i inclusió s’han convertit en un valor afegit molt important per a tota mena d’empreses. Molts estudis assenyalen que es tracta de trets fonamentals en la cultura empresarial a l’hora de garantir la competitivitat de les empreses a llarg termini. I seleccionar perfils laborals tenint en compte les titulacions en lloc d’observar les habilitats en el seu conjunt podria no ser l’estratègia més adequada per a garantir aquesta diversitat.

D’aquests dos efectes principals se’n deriven molts altres: per exemple, la disminució de l’oferta de talent podria provocar que certes vacants quedessin sense cobrir durant setmanes o inclús mesos. I és possible que això provoqui un augment de la càrrega de treball a la plantilla actual, amb el seu corresponent impacte negatiu en els treballadors.

Vistes aquests desavantatges, pot sorgir la pregunta següent:

Com canviar aquest paradigma i contractar per habilitats, en lloc de per titulacions?

  • Canviant “requisits” per “responsabilitats”. Les dades de LinkedIn demostren que les ofertes de feina que enumeren les responsabilitats a les descripcions de les vacants sense incloure una secció de requisits reben un 14% més de sol·licituds. Es tracta de començar a pensar en les habilitats que realment requereix un lloc de treball i sol·licitar-les de manera transparent, sense allunyar a perfils que poden disposar, o no, de titulacions universitàries que les avali.
  • Implementant maneres de mesurar les habilitats. Una bona pràctica pot consistir en la inclusió d’una entrevista d’última etapa per a incloure una prova d’habilitats. A vegades, serà inclús possible mesurar les habilitats a través de solucions més senzilles, com una bateria de preguntes durant l’entrevista laboral.
  • Oferir formació contínua i buscar perfils compromesos amb l’aprenentatge continu. El 77% de la generació millenial, un segment molt important dins de la població activa, valora la formació contínua com a un dels factors més importants a la feina. I és que oferir aquesta possibilitat va més enllà de la captació i retenció de talent: també ajuda a l’empresa a adequar les habilitats d’un treballador a les seves necessitats empresarials.

Cal recordar que, d’altra banda, existeixen altres garanties més enllà de les titulacions universitàries, com els certificats de professionalitat, que acrediten les competències dels treballadors dins el mercat laboral, independentment del grau de formació acadèmica.

I és que, si bé un títol no és necessari per a cada funció, l’educació i la capacitació a través d’escoles i programes de certificació pot ser un bon indicador que un sol·licitant està qualificat per a un determinat lloc de treball.

Des d’Infocentre, dissenyem solucions formatives adaptades a la realitat de cada empresa i de cada treballador. Tant si t’agradaria oferir un pla de formació contínua per a millorar les habilitats del teu equip, com si ets un professional i t’agradaria acreditar les teves competències, no dubtis a contactar amb nosaltres.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències segons la teva navegació. Si continues navegant considerem que acceptes l'us de cookies. Més informació